Fluir amb la incertesa?

flowAbans ens podíem qüestionar: vivim per treballar o treballem per viure. Ara la qüestió seria podrem treballar per viure? tant si ho fem per compte d’altre com si ho fem per compte propi, en tindrem la opció? hi haurà espai per tots amb una remuneració digna i suficient per viure bé?

Al Fòrum econòmic mundial de Davos de la setmana passada sota el lema de la Quarta revolució Industrial, la TECNOLOGIA passa a ser un suport a ser protagonista com a element transformador de les economies i societats.

Un dels informes que es va presentar, The future of Jobs , amb unes conclusions alarmants. les noves tecnologies a més de canviar la nostra manera de viure i de comunicar-nos, poden destruir set milions de llocs de treball, a la vegada que es preveu una creació de dos milions. No cal fer massa càlculs per adonar-nos , segons aquest informe, que es preveu una pèrdua de cinc milions de treball. Es perdran les feines més rutinàries, repetitives i de fàcil substitució com les administratives, de fabricació entre d’altres. En el cas dels llocs de treball creats seran tecnològics, d’enginyeria i matemàtics,…

En funció de qui ho valora hi pot haver diferents visions, el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg és més optimista, considera que per cada deu persones que tenen accés a Internet es crea un nou lloc de treball. D’altres consideren que si l´home té talent per inventar noves màquines que prenen la feina als homes, també el té per crear noves feines.

El que està clar és que estem davant d’una nova revolució i que ha vingut per quedar-se. Mai abans la intel·ligència artificial havia igualat i millorat la biològica, en alguns àmbits. Per tant el millor que podem fer és procurar anticipar-nos, en la mesura que ens sigui possible. La pregunta que crec que ens hem de fer és:

Quin valor/s humà és el que puc/podem aportar?

perquè serà la clau del nostre negoci o la nostra ocupabilitat

Segons el Future of Humanity Institute ( Universitat Oxford), els propers vint anys, un 85% de les feines estan en risc als Estats Units  i que les habilitats més difícils d’automatitzar són la creativitat, la inteligència social  i la destresa a l´hora de manipular objectes, per tenir-ho en compte.

La proposta de valor que oferirem de ben segur la basarem en:

-L’aprenentatge continu

-La capacitat de repensar ( la feina que fem, el que oferim, el model de negoci,…)

-La creació

-La col·laboració i cooperació amb professionals, empreses i organitzacions amb visions i experteses diferents.

-La mobilitat i

-La capacitat d’adaptació ( i en molts casos de forma ràpida)

Sis aspectes fàcils d’enumerar i citar però complexes d’assumir i aplicar. Requereixen d’unes habilitats: pensar de forma diferent, treballar en col·laboració i oblidar-nos d’egos, assumir la incertesa i els fracassos com a part del procés, entre d’altres…  que si que requereixen un treball intern profund per estar preparats.

Sort que voler és poder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt