Què vol dir cocrear i per a què implementar la cocreació a la nostra empresa?

Imatge

Si busquem el  significat de cocrear o cocreació en trobarem molts, el més admès i conegut prové del màrqueting i significa el fet de crear entre empresa i consumidor de forma col·laborativa, és a dir donar l’espai al client per d’opinar, fer constar les seves idees i necessitats i fer-les arribar a l’empresa. Els estudiosos CK Prahalad i Venkat Ramaswamy van desenvolupar els seus arguments sobre el concepte en el seu llibre “El futur de la competència”, mostren que els clients deixarien d’estar satisfets sinó prenen decisions sobre el que els ofereix l’empresa.

 

El valor que aporten les empreses als seus clients, cada vegada serà més cocreat, el client avui és molt més visible, participa en les xarxes socials i vol fer valer la seva opinió, ser partícip de la creació dels productes i serveis que consumeix, personalitzar la seva relació amb l’empresa i si és possible viure´n una experiència, que farà que en sigui un prescriptor. Per a les empreses també els pot ser molt beneficiós ja que tenen contacte directe amb el seu client que els diu com els cal adaptar-se al mercat, a la vegada que els estalvia costos.

 

Però que cal fer per cocrear amb el client?  Sempre s’aconsegueix de forma positiva?

 

El primer que cal és crear un entorn de confiança i diàleg on ambdues parts es sentin còmodes i en igualtat de condicions, integrar al client com si fos part de l’empresa.

 

No es pot crear si  hi ha massa estructures que ho limitin!

 

Ara bé, cal tenir en compte que tota acció col·laborativa genera moltes oportunitats  però també té uns riscos.  Si els clients ens proposen innovacions molt arriscades, cal saber transmetre quin és l’objectiu de la col.laboració per no generar expectatives que després no es puguin complir i aconseguir un benefici entre ambdues parts.

 

En definitiva, al cocreació és una tendència que incorpora al client en el procés de la creació de la valor, aprofita el talent extern i redueix costos, cal tenir -la en compte, però cal gestionar-la eficientment.

 

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt