Què és la Co-innovació i com hem d’innovar col·laborativament

Posar en valor els recursos interns i co-crear amb partners per aportar valor.

bombetataulaLa Co-innovació és la unió de dos conceptes, la col·laboració i la innovació. Es basa en una visió àmplia de l’organització, aquesta obertura per innovar es duu a terme en col·laboració amb diferents agents, tant interns com externs.

És el resultat d’un procés de diàleg, d’interacció, d’escolta i d’aliança entre diferents actors, en els quals les idees i projectes sorgeixen pel fet de col·laborar.

Co-innovar ens facilita l’èxit, l’accés a nous mercats i sectors assolint importants avantatges diferencials sumant esforços i genera un efecte multiplicador que afavoreix la innovació disruptiva.

Per co-innovar les organitzacions hem de preparar-nos, per saber si estem a punt haurem de treballar els aspectes següents:

  • Tenir una visió a llarg termini
  • Creure que el futur es basa en nous Models de negoci col·laboratius en els que aportem valor.
  • Tenir un lideratge a favor de la Innovació Col·laborativa, entendre que és i serà la forma d’innovar actual.
  • Creure en que la col·lisió entre idees de diferents organitzacions és i serà la forma d’innovar.
  • Ser generoses, per crear relacions de confiança amb els nostres partners.
  • Invertir recursos.
  • Sistematitzar el procés d’innovació col·laborativa

Els resultats que en poden obtenir són:

  • Una proposta de valor de futur (col·laborativa, disruptiva o incremental)
  • L’oportunitat per créixer
  • Aprendre a treballar col·laborativament i transformar la organització.

Innovar col·laborativament és un procés vinculat a la transformació cultural de la organització. Requereix que les empreses i organitzacions seguim les etapes següents, una primera més reflexiva per saber si estem preparats i una vegada avaluada positivament passar a l’acció amb determinació.

En aquesta primera etapa reflexiva, cal una autoanàlisi sincera de les nostres motivacions i reptes per innovar, i de la visió a l´hora de compartir coneixement i els recursos dels que disposem.

Una vegada validada la motivació, l’obertura i els recursos de forma positiva es podrà passar a l’acció.

Si es té clar el repte que volem assolir, cal cercar els partners idonis. Sinó es té clar el repte a assolir i amb voluntat de generar innovació disruptiva, primer cal descobrir oportunitats tenint en compte tendències de futur i pot ser de gran valor promoure les connexions no habituals. Després podrem co-idear i seleccionar les idees que creiem que aportaran més valor als nostres clients i usuaris. Considerem fonamental enfocar el procés d’innovació de forma estratègica per definir el pla d’innovació col·laborativa que ens aporti resultats i impacte, per implementar-lo amb un acord amb beneficis compartits.

Per treballar bé tant la primera etapa com la segona és bo comptar amb la visió experta externa per tal d’aflorar visions més complertes (no esbiaixades)  i aflorar la realitat, permetent una major obertura per afrontar un procés d’innovació col·laborativa assolint els resultats esperats.

Teresa Guix

Directora de Co-emprèn

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt