Formació continuada: Redescobrint la sopa d’all

Llibre de Coch, Robert de Noia, 1520Segons la tradició i en Joan Amades, se li atribueix la invenció de la sopa d’all al rei Jaume I. Un dia que anava de cacera es va perdre en un bosc espès. En una barraca de carboners, va trobar rosegons de pa i una cabeça d’alls i en va fer una sopa d’all. El grup de cortesans que el cercaven, la varen tastar i la varen trobar saborosíssima.

Des de llavors, diem que “descobrim la sopa d’all” quan descobrim un fet o una cosa que ja es coneguda per tothom. El que no vol dir que sempre es tingui prou en compte. Això passa en l’àmbit de la formació continuada

Coemprèn i Innovaforum hem preguntat a una sèrie de clients, alumnes, consultors, professionals i directius (gràcies per respondre!) sobre què tenien aquelles formacions que, passat el temps, ells recorden com especialment “bones”.

Més que un estudi sistemàtic ens interessaven els seus “insights” reals, les seves sensacions sobre allò que fa que les  revisquin com a millors.

I molts dels aspectes que ens han destacat podríem dir que son “elementals”: hem acabat “redescobrint la sopa d’all”. Però, si els destaquen, és perquè no sempre els troben en la formació continuada. Veiem-ne unes quantes pinzellades: 

  • No em facis perdre el temps: Si hi ha una cosa clara  és que vull que la formació em sigui “útil, que sigui pràctica i que aporti experiències”.
  • Professional, sí, però a més a més viscuda: ja compto que ho fas bé i ho has fet mil cops, però vull que m’ho facis viure, que et creguis el que estàs transmetent, que encomanis entusiasme, que em facilitis l’aprenentatge.
  • A pèl: mira’m als ulls, comunicant, fent dinàmiques, experimentant, així és com vull aprendre, no mirant power points amb llistes inacabables de conceptes teòrics.
  • En la varietat, està el gust … i s’aprèn més: si et plau, combina diverses metodologies: explicacions més magistrals amb dinàmiques, vídeos amb casos pràctics, treball individual i grupal, jocs,…
  • No només m’expliquis un llibre: un exemple clau, d’acord, però aporta’m també altres experiències i casos viscuts, propers, que m’inspirin.
  • Explica’m un conte, una història, perquè és el que recordaré com a aprenentatge del que em vols transmetre.
  • Vull ser un explorador. si et plau: no m’ho donis tot fet; fes-me pensar i reflexionar, ajuda’m a construir el coneixement. Que quan acabi ho hagi integrat i estigui capacitat per aplicar-ho.
  • També aprenc dels altres: si la dinàmica ho facilita i interactuem entre els participants, també puc aprendre de l’experiència dels altres i potser més enllà del curs podrem resoldre dubtes i ajudar-nos mútuament.

La última pinzellada la deixem al refranyer: “La sopa d’all, per a esperar el tall”. hem parlat dels fonaments; cal, a més,  que la formació tingui “tall”: un contingut proteic, ben elaborat, digerible, que ens aporti energia i que ens sigui útil per afrontar la vida i els reptes de cada dia.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt